Nederlands mbo-diploma straks ook geldig in Duitse deelstaat

Terug naar Nieuws
mbo stage vinden? Bdifrent is de stagebemiddelaar die jou helpt bij het vinden van een leuke mbo-stage.

Nederlands mbo-diploma straks ook geldig in Duitse deelstaat

Mbo’ers met een internationale droomwens moeten in de toekomst veel makkelijker in Duitsland aan het werk kunnen. Dat kan door de Nederlandse mbo-diploma’s ook in Duitsland te erkennen. Duitse coalitiepartijen willen deze regeerperiode toewerken naar die erkenning. 

Dat blijkt uit het nieuwe regeerakkoord van CDU en FDP in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waarin onder meer de grote steden Düsseldorf en Keulen liggen.

Met de erkenning van de mbo-diploma’s zou een langgekoesterde wens van de Nederlandse ROC’s in vervulling gaan. Die diploma’s worden nu nog niet officieel erkend. Daardoor kunnen grensbewoners met praktische of technische diploma’s moeilijk aan een baan komen over de grens terwijl juist daar vaak werk te vinden is.

Twee jaar geleden nog probeerden Duitse zorginstellingen leerlingen binnen te halen uit Twente en de Achterhoek voor stageplekken in hun verzorgingshuizen. De tekorten over de grens waren groot, maar uiteindelijk konden de leerlingen er toch moeilijk aan werk komen omdat hun diploma’s niet erkend werden.

Deel dit artikel

Terug naar Nieuws